Tuesday, March 1, 2011

Shamaim / シャマイム




Yep, here is the main reason why I decided to walk around Ekoda. Shamaim, the only Israeli restaurant in Tokyo. I had been here once before many many years ago, and since Middle Eastern cuisine is my favorite, I decided to treat myself. Back in my University days, I went to a a Lebanese restaurant called the Sahara and was hooked. Dejaj mashwi became my favorite dish (char-broiled chicken marinated in lemon and garlic and topped with a garlic sauce). And the meal was served with lentil soup, Lebanese salad which uses a lot of lemon and mint, and pita bread which you could dip into humus (a sesame paste). Whenever asked what my Last Supper would be, this would always be my answer. Anyway, this restaurant has an all-you-can-eat menu for lunch which I chose. But it's not your regular type of an all-you-can-eat buffet. At this restaurant, you are served a few dishes at a time. If you want more of a particular dish, you ask the waitress and the cook will make more so no foods simmering on warmers. And it's all delicious. Lunch may seem a little pricy at 2100yen but the sheer volume of the food more than makes up for it. For those of you not familiar with Middle Eastern cuisine, let me take you on a short little tour.

そう、この店の為に近所散歩は江古田に決めました。店の名前は「シャマイム」。老舗の店舗なので、自分も十年前位も来たことある。実は自分の一番大好きな料理は中近東料理なんです。大学時代で自分が住んでたアパートの近くにレバノン料理店の「サハラ」という店がありました。そこで出会った中近東料理は今でも忘れない。特にはまったのはデジャージュ・マジュウイーという料理。これはレモンとガーリックをマリネされた鶏肉をグリルし、またガーリックソースでトッピングされたもの。あのディナーセットはレンズ豆のスープとレバノンサラダも付いてとっても美味しい。最後の晩餐で何を食べたいと聴かれたら、必ずデジャージュ・マジュウイーと答えます。ま、それはおいといて。こちらの店のランチメニューに食べ放題のコースもあります。普通の食べ放題とはまた違う。コースな感じで料理がちょこちょこ出てきますので、気入りの料理を追加したいなら、また注文するというシステムです。何回からテブルも離れなく、料理が冷める様な心配もございません。ランチの食べ放題コースはの値段はちょっと高めなんですが、お一人様¥2100。でもボリュームもあり、美味しさもあり、なんだか納得出来る価格かも知りません。多分日本人ではあんまり知られてない料理なので、私がご案内致します。

Shamaim Soup (Spicy Tomato and Chick Peas) / シャマイムスープ (スパイシートマトとひよこ豆)


I was first served a soup. The Shamaim soup was spicy tomatoes with chick peas. It wasn't the lentil soup I was expecting but quite tasty.

最初のお料理はスープです。シャマイムスープはスパイシートマトとひよこ豆のスープでした。レンズ豆のスープが出ると思いましたが、こちらも中々の味。


Humus / フムス


A must for Middle Eastern cuisine - humus. This is a paste made with tahini (sesame butter) with chick peas, a bit of lemon and some olive oil. Great for dipping your pita bread in.

中近東料理に吹かせない料理と言えば‐フムス。これはタヒニ (胡麻バター)とひよこ豆のペースト。ピタパンでディップして大変美味しいでございます。


Tahini (sesame paste) / タヒニ (胡麻ペースト)


Also great for dipping your pita bread in. Personally I think the humus has more flavor. And I was just a little disappointed that the restaurant didn't serve baba ganoush (another dip made from eggplant).

これもビタパンを付けて食べる。個人的にはフムスのほうが好みですね。残念と思ったのはこの店にババガヌーシュがなかったこと。ババカヌーシュは茄子のペースト。

Assorted Vegetables / 野菜の盛り合わせ


Next came a plate of various vegetables. From the top of the plate and going clockwise, I was presented with spicy carrots, cabbage & dill, mushrooms & onions, and spicy tomato & garlic. I think the tomato & garlic might be habit forming.

次運ばれたのは野菜の盛り合わせ。プレートの上から右で行きますと、スパイシーキャロット、キャベツ&ディル、マッシュルーム&オニオン、とスパイシートマト&ガーリック。あのトマト&ガーリックはやみすきになりますよ。


Falafel & Chicken Schnitzel / ファラフェルとチキンシニッツエル

Not a very good picture but falafels are the meat patties made with chick peas and fava beans. A very common dish in the Middle East. Shamaim's menu states that the chicken dish is chicken schnitzel, even if schnitzel is originally an Austrian dish. Perhaps some Germans may disagree though.

ファラフェルはひよこ豆と空豆で作られたコロッケ。中近東では定番の食べ物です。シャマイムのメニューにチキンシニッテエルが書かれてますが、シニッツエルでたしかにオーストリアの伝統料理なんですど。ドイツ人は反論するかも知りませんが、中近東の料理とは違うと思う。


Spicy Salad / スパイシーサラダ


I'm not sure what they used for their dressing but it was tart and delicious. It was unlike the Lebanese salad I had at the Sahara in Seattle but I could get used to this as well.

ドレッシングになに使われたかしりませんけど、スパイシーで美味しい。シアトルで食べたレバノン風のサラダとはまた違いますが、これも結構癖になるかもしりません。

Pita Pockets / ピタパン


Aside from dipping the pita bread into the humus or tahini, you could fill the pockets with the falafels and vegetables and have a mini pita sandwich as well.

ピタパンがポケット用になってるためフムスとタヒニにディップするだけじゃなく、ファラフェルと野菜を入れたら、ピタサンドを作る事も可能。


Home-made Potato Fries / 自家製フライドポテト


Lamb Shishkabob & Chicken Shishlik / ラムシシカバブとチキンシシリック


Ah, my favorite Middle Eastern dishes - kabobs! You are served both lamb and chicken over a bed of majadra (rice with lentils). As you can tell from the pictures above, the sheer volume of the course is unbelievable. And as this course is the all-you-can-eat menu, you could re-order any of the items pictured above. I was quite full by this time but wanting to get my money's worth, I decided to order some chicken skewers!

あ~、僕の大好きな中近東料理‐ケバブ。ラムとチキンがマジャドラライス(レンズ豆入りごはん)の上の乗せてます。上記の写真で分かると思いますが、これはあくまでも一人前の食べ放題コース。ボリュームは結構あるでしょう。そして上に載ってる食べ物、全て追加オーダーが出来ます。時間の制限もありませんでした。結構お腹がいっぱいでしたが、せっかくの食べ放題なので、無理やりチキンシシリックを二本追加!


More chicken / チキンの追加分

This is what my table looked like, and yes, it was lunch for one (and not all the items were brought yet).

これが僕のテーブルです。そう、これが一人前 (そして全品がまだ出されてない)。



Bon Appetit!

いただきます!

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