Tuesday, May 1, 2012

Chou-san Papa / 趙(ちょう)さんパパ




After my wrist surgery, I went shopping with Mikako in Shimokitazawa.  It was lunch time and we were planning on going to the one coin Korean shop, but it was crowded so we decided to wander a bit.  Right across the street from the Korean place, was this small Chinese eatery which specializes in xiaolongbao (steamed soup dumplings seem to be the closest translation).  The place wasn't crowded and the set menu looked promising - xiaolongbao with pork, chicken ramen and zha cai  (a type of pickled mustard plant according to Wikipedia).

手首の手術の一週間後、嫁と一緒に下北沢に買い物に出かけた。下北に着いた時はちょうど昼食の時間だったので、ワン・コインの韓国料理店行こうとしてたんですが、店が込んでて、諦めた。どこでランチ食べようと迷いましたが、韓国の店の向かいに「趙さんパパ」という中華の店がありました。サインを読むとこの店は小籠包の専門店。セットメニューも良さそうだったし、私たちはBセットを注文しました。Bセットは小籠包4個、ザーサイと鶏ラーメン。



On the table is a short history of xiaolongbao which says the dish originated in Shanghai, China and this restaurant serves Shanghai style xiaolongbao.

上記のランチメニューが読みにくいかも知りませんので、ここで書き込みます。一番右から、「世界一美味しい小籠包とヘルシーな野菜料理を食べて下さい」。 自信たっぷりある店ですね。

「小籠包は上海が本場。上海の小籠包のうまさは中国中をかけめぐり、全国的な点心となりました。しかしまがいものが多く、本場に出会うことはほとんどありません。うまさでは断トツにに上海の小籠包です。

趙さんパパは本当の本場。上海の小籠包を日本中に広めていうと開店した店です。そしてもう一つ、中国語では料理のことを菜と呼びます。家庭料理は家常菜。四川料理は四川菜。上海料理は上海菜と呼びます。要するに、中国料理の中心は野菜なのです。趙さんパパのもう一つの使命は野菜料理を広めるkとです。」




The restaurant also provides an illustrated guide on how to properly eat your xiaolongbao. Step 1 - lightly dip your xiaolongbao into the vinegar dip.  Step 2 - place your xiaolongbao on the renge (spoon) and take a small bite at the top to create a hole.  Step 3 - first, enjoy the soup inside the xiaolongbao.  Step 4 - place ginger on top of your xiaolongbao and enjoy!  The xiaolongbao is best enjoyed hot, but be careful not to burn your mouth.

小籠包の美味しい食べ方も親切にテーブルの上の説明書みたいなものが置いてます。注意頃も可愛いね。「やけどに気をつけてね。」と書いてある。





Xiaolongbao / 豚肉小籠包




Vinegar dip & zha cai / あわせ酢とザーサイ




Chicken ramen / 鶏ラーメン


I'm kind of glad the Korean place was crowded or we may have never discovered this place.  The  xiaolongbao was delicious and juicy.  Love the soup.  I think I may prefer xiaolongbao over gyoza (sacrilege to my brother perhaps but then again, he probably hasn't had a Shanghai style xiaolongbao.)  The chicken ramen was delicious as well.  Served in a chicken broth with minced chicken.  And me mustn't forget the zha cai.  All very healthy.

韓国料理店が込んでて良かったかも。そじゃなければ、この店には行ってなかったかも。小籠包
がめちゃうまかったし、鶏らーめんもあっさりで優し味。僕はもしかして餃子より小籠包のほうが好きかも (俺の兄貴は悲しむかもでも上海小籠包食べたことないだろ)。ザーサイも忘れずに、全部が美味しかった。


Bon Appetit!

いただきます!





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