Wednesday, February 3, 2010

Japanese Microbrew Tour - Ibaraki Prefecture / 日本地ビールツアー ‐ 茨城県


For Christmas, Mikako bought me the Hitachino Nest Beers from Ibaraki Prefecture. I first learned about this particular beer last year after reading Brian Yaeger's "Red, White and Brew". The author toured the micro-breweries of the U.S. I reviewed the book on this blog and the author himself left a comment. He said the best-tasting microbrew from Japan was Hitachino Nest beer. My local sake shop only recently started carrying it. I didn't want to introduce it until I had tried all of them.

クリスマスに美香子から茨城県の地ビールHitachino Nestビールの全種類を貰いました。去年ある本を読んだあとにこのブログで紹介して、なんとその本の著者からコメントをいただきました。ちなみに本はブライアン・イェーガーの「レッド、ホワイト・アンド・ブルー(これはBlueじゃなくて、Brewです)」。彼がアメリカの地ビールブルエリーの旅の本でした。日本で一番美味しい地ビールがこのHitachino Nestビールで言ってました。うちの近くの酒屋が最近このビールを販売することになって、ラッキー!全種類を飲み終わったら紹介すると考えてた。一昨日はやっと最後の一本を飲みました。


Sweet Stout / スイート・スタウト


Weizen / ヴァイッゼン


XH (Extra High) - 8% alcohol


Red Rice / 赤米


Amber Ale / アンバー・エール


Pale Ale / ペール・エール


Espresso Stout / エスプレッソスタウト


White Ale / ホワイトエール



I'm kind of biased towards dark beers and weizen, but I really enjoyed the white ale as well. The Espresso Stout is similar to Guinness whereas the Sweet Stout is a dark beer without the bitterness. I was eating some wagashi while enjoying my Red Rice beer (it seemed appropriate). The XH stands for Extra Hard and has an alcohol content of 8% (most beers are 5%). The Pale Ale and Amber Ale were delicious as well.

個人的に黒ビールとヴァイッゼンが一番好きな僕なんですが、ハワイトエールもおすすめです。凄い飲みやすい。エスプレソスタウトはギネスに似てる。スイートスタウトは苦味のない黒ビール。赤米は和菓子を食べながら飲みました。XHはエクストラハードの略でアルコパセントが普通より強い(8%です、普通のビールはだいたい5%)。ペルエールとアンバーエールも良かったです。

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